Ingrediente de vacanta reusita
Se iau 17 prieteni – barbati, femei, copii (minori si neminori). Se antameaza doua barci in Grecia. Plus 2 skipperi, desigur. Unul pentru “Utopia”, o frumusete tanara, din 2014,model Lagoon 400 S2 si o Athena 38, produsa de Fontain Pajot cu cativa ani in urma, botezata “La Piedra del Sol”.. Cei doi skipperi raspund la numele de Dan (Durigo si Mladin) si asta a facut lucrurile simple, mai cu seama in serile stropite cu ce am adus de acasa sau ce ne puneau grecii in carafe.
Opratiunea “salvati colacul” s-a petrecut in pe langa tarmurile Atokos-ului, si oricat de utopic suna, e al naibii de greu sa salvezi un colac naufragiat in valuri pe vant cu o asemenea barca. Asadar, fiindca unul dintre colacele de pe Utopia s-a aruncat in valuri de unul singur si oricat de mult a incercat skipperul sa-l recupereze apropiindu-se de el… n-a izbutit. Asa ca, sensibil din fire, nu puteam sa las colacul aventuros in valuri, de aceea am sarit sa-l salvez. Doar ca valurile puternice si vantul a facut apoi recuperarea mea si a colacului putin mai dificila. Dar totul e bine cand se termina cu bine. Atat eu, cat si colacul suntem bine.
Ziua 3 a fost marcata de croaziera catre Sami, in Kefalonia, unde odata ajunsi am inchiriat un microbus care ne-a dus sa vizitam lacul subteran Melissani, considerat de multi cel mai spectaculos loc din Kefalonia. Lacul cu apa dulce, gazduit de pestera Melissani, este luminat de soare prin tavanul pesterii, care s-a prabusit. Este un ochi de apa turcoaz uluitor, in mijlocul unei grote care isi ia numele dupa o nimfa, Melissanthe, care, conform mitologiei greci a locuit si s-a sinucis in pestera dupa ce a fost refuzata de zeul Pan.
Dupa vizita lacului subteran Melissani, am traversat insula in nu mai mult de o ora, am ajuns in capitala Kefaloniei, Argostoli, unde am mancat cele mai bune gaufrre cu ciocolata si capsune proaspete, pe faleza portului. Am revenit inspre seara in portul Sami, unde ancorasem si am ramas peste noapte.
Pe 8 Septembrie am pornit pe canalul dintre Kefalonia si Ithaka spre Fiskardo si ne-am oprit intr-un golf pentru baie, soare si pranz. Impreuna cu skipper-ul am pregatit cel mai bun pranz facut pe barca cu igrediente grecesti si reteta romaneasca: peste proaspat prajit pe barca, mamaliguta si usturoi. Din Fiskardo am pornit pe partea vestica a insulei Lefkada si am vazut plajele celebre Portokatsiki si Egremni, apoi pe partea estica inspre Nidri. In Nidri, pt ca se anunta prognoza neprielnica, adica vant puternic si valuri neprietenoase, am cautat loc pt ancorare, dar nu am gasit! De mentionat ca Nidri poate gazdui in port, pe barci, mai multe suflete decat are comuniteatea de pe tarm, care se rezuma la putin peste 1300 persoane. Nu insa si cand toate vasele trebuie sa ancoreze din pricina conditiilor meteo. Ne-am intors in Levkas, unde Piedra del Sol avea nevoie de o interventie minora, dovedita in scurt timp de un “instalator” priceput. Se intampla sa ai parte si de probleme delicate uneori, cum ar fi sa se infunde tevile de evacuare. Nu ale apei, ci ale toaletelor. Ploaie calda si vant care a atatat niste valuri in noaptea aceea, dar nu ne-am speriat. Am ancorat in Levkas iar noaptea a fost iar cu vant puternic dar am fost feriti de valuri, desi ne-am clatinat. Seara am luat masinile personale si am mers in Nidri, pentru cina si plimbare.
Ziua 5: nu am putut iesi cu barcile datorita vantului puternic si am mers cu masinile noastre sa vizitam cascada de la Dimosari, de langa Nidri. Drumul catre faimoasa cadere de apa se face printre livezi de maslini, apoi printr-un defileu cu peisaje spectaculoase. Cascada este un firicel de apa extreme de rece, care pare ca se agata de stanca. Peisajul este delicious pentru ochi! Vassilikos a fost alegerea pentru masa de pranz, careia i-a urmat vizitarea plajei Egremni de sus. Nu am coborat, ar fi insemnat 150 m traduse in 347 de trepte abrupt, care n-au fost de acord cu bunatatile grecesti de mai devreme. Pentru cei ca noi, care se bucura de micile placeri ale vietii printre care numaram si mancarea buna, un tur de insula cu masina e ideal.
Ziua a 6-a: din Levkas am pornit pe canal, am asteptat sa se ridice podul mobil care leaga Lefkada de continent, si ne-am oprit in Preveza. In marea interioara continentului de langa Preveza se regasesc o multime de crescatorii de peste. Am facut baie si am navigat cu vele mai toata ziua, conditiile fiind foarte bune, vant mare fara valuri. Am incercat sa ne oprim in Vonitsa dar nu aveam loc in micul port astfel incat ne-am intors in Preveza unde am mancat la o taverna detinuta de domnul Ianis, aroman atasat de identitatea sa nationala, o companie care a insotit mancarurile absolut armonios. Preveza, oras continental plin de viata cu o gramada de taverne si magazine, numai bun pentru o sesiune de shopping. Masa de seara a fost preparata pe barca de subsemnatul cu cateva ajutoare. Pestii proaspeti, cativa puiandri de ton, asezonati cu cel mai delicious si simplu dressing grecesc: ulei de masline, zeama de la cateva lamai si sare. Nu s-a plans nimeni, din contra… Tot subsemnatul s-a ocupat si de asocierea cu vinul, nu degeaba carase de acasa sauvignon Blanc de Dealu Mare, Nomad.
Ziua nr 7 si despartirea de Utopia si Piedra del Sol. Cu promisiuni de revedere. Trist, ca toate despartirile, fie ele si de scurta durata. Noroc cu Meteorele si cu hotelul cochet din Kirkovo, Bulgaria, de la drumul de intoarcere, unde ne-am adunat si ne-am distrat asa, ca in ultima zi de vacanta. Multumim skipper-ilor si agentiei de turism Wheel Travel&Tour Agency pentru ajutorul organizarii acestei vacante reusite.